Warning: session_start() [function.session-start]: open(/home/teache00/.system/tmp/sess_feok69g5mpd0ds53mi5ji4pkg5, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in /home/teache00/bptu.kiev.ua/www/common.php on line 12
Наші професії
Департамент освіти і науки
Київської обласної державної адміністрації

Державний навчальний заклад "Білоцерківське
професійно-технічне
училище
ім. П.Р.Поповича"
20.09.2016

Кухар

Кухар – це не тільки давніша, але й вічна професія. Під час приготування, стравам надають естетичного вигляду, створюють гармонію смакових відчуттів, композицію ароматів, розширюють та збагачують смакову палітру звичайних страв, використовуючи пряні трави.
Історія професії
Професія кухаря  розвивалася разом із цивілізацією, так що можна сказати, що це найдавніша професія. Від покоління до покоління передавали люди досвід приготування їжі. Вони дбайливо зберігали всі традиції, пов'язані з їжею, розуміючи, що їжа - основа життя, здоров'я і благополуччя. За 2500 років людство повільно удосконалювало як свої смаки, так і тонкощі технології приготування їжі.
Умови роботи
Кухарі можуть працювати в таких закладах харчування: універсальних, спеціалізованих.
Універсальні підприємства—це ресторани, кафе, закусочні, їдальні з відповідним певному типу ассортиментом страв і напоїв.
Спеціальні підприємства—ресторани, кафе, бари, закусочні, які виготовляють і реалізують специфічний асортимент страв, напоїв, кондитерських виробів і купованих товарів (ресторани з національною кухнею, кафе-морозиво, кафе –кондитерська, закусочна –варенична, шашлична, бари– пивні, бари - винні).
Кухарі в процесі роботи на підприємствах масового харчування працюють у різних підрозділах та цехах підприємств.
Усі ці підрозділи і цехи оснащені устаткуванням, інструментами, інвентарем для обробки сировини, випуску напівфабрикатів і готової продукції.
Кухарі працюють у:
-заготівельних цехах (овочевих,рибних, м’ясних), переробляючи сировину у напівфабрикати;
-заготівельних цехах(гарячих і холодних), готуючи холодні страви і закуски та гарячі страви;
-спеціалізованих цехах (кондитерський, борошняний), готуючи кондитерські вироби і вироби із тіста.
Робота кухарів, які працють у гарячих цехах проходить в умовах підвищених температур.
У процесі роботи кухарі здійснюють багато технологічних операцій, постійно знаходяться в русі, багато часу проводять на ногах. Робота кухарів досить часто проходить не тільки в будні дні, але й у вихідні і святкові, тому що велика кількість людей для відпочинку проходять до цих закладів саме в ці дні.
У процесі роботи кухар працює на багатьох видах устаткування, тому він повинен знати правила експлуатації устаткування та правила охорони праці.
Ринок праці
В умовах ринкової економіки сфера обслуговування та послуг досить швидко розвивається. Відкривається велика кількість мереж нових ресторанів, барів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування. А тому ці підприємства мають потребу у працівниках, особливо за спеціальністю кухаря.
Освітня підготовка
Професія «Кухар» потребує спеціальної освіти, тому поряд із загальноосвітніми предметами учні вивчають спеціальні предмети, які взаємопов’язані і складають основу, на якій базується ця спеціальність. Адже, крім технології приготування страв та виробів, учень повинен знати асортимент продуктів, що використовуються, процеси їх обробки, якість продуктів, норми закладки продуктів, правила та основи санітарії та гігієни і обов’язково правила подачі страв і правила сервірування столу та основи організації даного виробництва. Велику роль крім уроків теоретичного навчання відіграють практичні заняття у вигляді лабораторно – практичних робіт і уроків виробничого навчання, що проходять у виробничих майстернях та виробнича практика на підприємствах масового харчування: їдальнях, кафе, барах, ресторанах.
Медичні обмеження
Професія кухаря пов'язана з роботою в гарячих цехах. Кухар повинен мати добре здоров'я для того, щоб витримувати іноді немале фізичне навантаження. Окремі операції потребують докладання фізичної сили, наприклад розрубування м'яса. Часто доводиться пе­реносити важкі предмети.
Робота кухаря протипоказана особам, що страждають на такі хвороби:
- онкологічні захворювання;
- вірусні гепатити;
- гострі та хронічні захворювання;
- епілепсію;
- захворювання опорно-рухового аппарату.
Вимоги до індивідуально – психологічних особливостей
Працівники закладів масового харчування повинні мати хорошу професійну підготовку; відповідати вимогам, що висуваються у сфері обслуговування; повинні знати види і назви продуктів, посуду, інвентаря, устаткування, що використовуються на підприємствах.
Саме це дасть змогу професійно виконувати роботу.
Вимоги до індивідуальних особливостей кухаря:
- гарний фізичний розвиток;
- працелюбність;
- культура  поведінки;
- акуратність;
- товариськість;
- тактовність;
- стійкість уваги;
- емоційна стійкість;
- чесність;
- відповідальність
Перспективи
Випускники ДНЗ “Білоцерківське професійно—технічне  училище  ім. П. Р. Поповича” які отримали диплом кваліфікованого робітника за спеціальністю “Кухар”, можуть продовжити навчання у вищих навчальних закладах.
- Національний університет харчових технологій
- Київський національний торгово-економічний університет
- Київський національний університет культури і мистецтва
- Київський технікум громадського харчування
- Київське обласне вище професійне училище харчових технологій та ресторанного сервісу
Споріднені професії
- Кондитер;
- Бармен;
- Офіціант.

ДСПТО 5122-НО.55.3-5-2007

 

Новини

12.01.2018

Педагогічні читання - 2018 детальніше »

25.12.2017

Тиждень «Захисту Вітчизни» детальніше »

15.12.2017

Ласкаво просимо! детальніше »

11.12.2017

Всеукраїнський тиждень права детальніше »

06.12.2017

Найкращі вітання військовим детальніше »



Корисні посилання

 
 
 
 

Контактна інформація

09109
вул. Карбишева 9А,  
м.Біла Церква, 
Київська обл. 

Телефон: (04563) 6-24-88
Факс: (04563) 6-24-74
E-mail: 5ptu@ukr.net


ВГОРУ